tweeëntwintig

Een paar dagen later valt de eerste dode sinds we het plein verlieten en Kleine Opstand vorm kreeg in de woonkamer van een anoniem appartement. In een straat ergens in de stad schiet iemand op klaarlichte dag een man dood. In één van de eerste nieuwsberichten die op het journaal over de moord te zien zijn, reageert een politieagent geschokt op de gebeurtenis.
“Dit is ontoelaatbaar,” zegt hij, “hier zullen we hard tegen optreden.”
Het slachtoffer is een man van rond de dertig, een doorsneefiguur waarover weinig te vertellen valt. Het was één van de goede burgers die in de eerste dagen van de opstand het plein hadden bevolkt, maar uiteindelijk was teruggekeerd naar zijn onopvallende leven zoals hij dat voordien had geleefd. Ik herken zijn gezicht wanneer ik het zie opduiken in het journaal. Deze man had in die eerste dagen een tentje bezet naast het mijne. Ik had een paar keer een kort gesprek met hem gevoerd. Hij was lange tijd leraar geweest, maar was de laatste jaren zijn enthousiasme voor zijn job verloren. Hij had het steeds moeilijker gevonden om zich in de leefwereld van zijn leerlingen te verplaatsen en had het gevoel te verworden tot een mopperende oude man die steeds weer terugvalt op de zinsnede dat het vroeger beter was. Ouder dan vijfendertig kan hij volgens mij nochtans niet geweest zijn.
“Een afrekening onder terroristen” noemt men de moord al snel. Ik weet dat het dat niet is.

Wanneer Erik die avond thuis komt, onderwerpt Christian hem aan een kruisverhoor. Hij wil zeker weten dat Erik niets met de doodgeschoten man te maken heeft. Erik zwijgt. Christian schreeuwt hem toe dat we op deze manier niet kunnen werken, dat hij zeker moet zijn dat iedereen in de groep te vertrouwen is, dat niemand er zijn eigen privé-missies op nahoudt.
Erik blijft zwijgen en werpt een sporttas op de tafel.
“Hier ben ik een hele dag mee bezig geweest,” zegt Erik uiteindelijk, waarna hij zich van Christian afkeert en de kamer verlaat, waarschijnlijk om ergens in een hoekje te gaan zitten mokken.
Wanneer Christian een blik werpt de inhoud van de tas, beschouwt hij dit klaarblijkelijk als een bevredigend antwoord op zijn vragen.
Wat Christian van plan is met de inhoud van de sporttas, is mij geheel onduidelijk. In de tas zitten een stapel papieren, allerhande documenten waarvan ik geen idee heb in welke mate de informatie die ze bieden bruikbaar zou kunnen zijn. Het is niet de eerste keer dat Erik na een dag afwezigheid het appartement binnenkomt met een stapel papieren, die Christian vervolgens grondig doorspit. Volgens mij heeft Erik er zelf geen idee van waarom hij die documenten moet zien bijeen te rapen. Maar dat lijkt hem niets uit te maken. Hij schijnt er al van te genieten simpelweg zijn kunde te etaleren. Want dat het documenten zijn die voor bepaalde mensen een grote waarde hebben, is al duidelijk afgaande op de begerige blik van Christian wanneer hij de papieren in handen krijgt. Dat die documenten dus niet zomaar ergens voor het grijpen liggen, spreekt vanzelf. Erik weet ze echter keer op keer te pakken te krijgen. Moest diefstal een hooggewaardeerde activiteit zijn in onze samenleving, had Erik het ongetwijfeld tot één van de succesvolste mensen uit de gemeenschap geschopt.

Wanneer Christian net begonnen is met het doorspitten van de documenten die Erik voor hem heeft meegebracht, rinkelt mijn telefoon. De hoofdredacteur van de krant vraagt mij of ik meer weet over de neergeschoten man die ongetwijfeld de komende dagen de nieuwsberichten zal blijven beheersen. Ik beloof hem een artikel te schrijven waarin ik de feiten op een rijtje zet. Ik wil het gesprek afronden, wanneer de hoofdredacteur nog snel een ander onderwerp aansnijdt.
“Op welke manier moeten we je loon overmaken?” vraagt hij. “Je bankrekening is een paar dagen geleden geblokkeerd.”
“Stuur maar iemand met een enveloppe cash geld,” zeg ik hem, “ik laat nog wel weten wat de plaats en tijd van afspraak is.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s