twee

krantenartikel / eerste optie

 

Op een plek in deze stad hebben mensen elkaar gevonden. Hoewel ze beweren niet te weten wat hen bindt, zijn ze al uren onafscheidelijk. Op een plein staan ze samengetroept. Politieagenten ondernemen pogingen hen uit elkaar te drijven. Voorlopig lukt dit echter niet. De opstandelingen willen niet van wijken weten. Op een vreedzame manier bezetten ze het plein. Naar de precieze drijfveren van de opstandelingen hebben we vooralsnog het raden, maar een mogelijke verklaring is te vinden wanneer we de drijfveren van ons menselijk ras ontleden. Sommige mensen beweren dat alle menselijke drijfveren zijn terug te brengen tot seks en macht. Anderen zeggen dan weer dat alles draait om de tegenpolen haat en liefde. Een derde these zou kunnen zijn dat eenzaamheid onze grootste drijfveer is. Dat alles wat we doen één doel heeft: niet langer alleen hoeven te zijn. Ook al weten we dat zoiets onmogelijk is, we blijven het proberen.

Als we van dit idee uitgaan, kunnen we hierin een verklaring vinden voor de plotse volksopstand in het centrum van de stad. Wat deze mensen drijft, is een plots ontdekt gevoel van samenhorigheid, de illusie niet alleen te zijn.

De mensen die zich op het plein verzameld hebben, zijn diegenen die voor anderen onzichtbaar zijn. Ze leiden een leven dat zo doorsnee en onopvallend is, dat niemand hen ziet staan. Dit zijn de mensen die telkens wanneer ze voor de elektronische deuren van een winkel staan, vaststellen dat de deuren voor hen niet opengaan, omdat zelfs de sensor van de deuren hun aanwezigheid niet opmerkt. 

Het is niet zo dat ze in opstand komen omdat anderen hen afkeuren of terechtwijzen. Ze komen in opstand omdat niemand hen ziet en ze daardoor hun leven in anonimiteit en eenzaamheid doorbrengen. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s